Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Φιλοξενία με αυθεντικότητα.

Φιλοξενία με αυθεντικότητα

«Αετόζι» είναι το παλιό όνομα του σημερινού χωριού Αετός,το οποίο είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου και βρίσκεται 12 χμ .απ’το Αμύνταιο προς Καστοριά .Σήμερα είναι διακριτικός τίτλος της εταιρείας που δημιούργησαν μια παρέα τριών φίλων για να θρέψει το όραμά τους, να σώσουν μια γειτονιά που από σύμπτωση έμεινε όρθια στις θύελλες του 20 ου αιώνα.

Αναπαλαίωσαν μερικά μισογκρεμισμένα σπίτια που οι πρώτες φωνές στα δωμάτιά τους ακούστηκαν 21 μέρες πριν σκοτωθεί ο Παύλος Μελάς το1904 στην πίσω πλευρά του Βιτσίου, έως και το1917, και τα μετατρέπουν σε Επιπλωμένες Τουριστικές Επαύλεις. Ενοικιάζονται αυτούσια ,πλήρως εξοπλισμένα με ότι χρειάζεται μια σύγχρονη κατοικία για μια ευχάριστη διαμονή.

Το ταξίδι στο χρόνο έχει κι άλλους σταθμούς στην γειτονιά .Στο Παραδοσιακό Εστιατόριο -Καφενείο «Λανάρα» ,ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ένα πρωινό με τραχανά και πίτες ,ενώ για όσους οι τσιπουρομεζέδες είναι απλώς η εισαγωγή ,τα επιλεγμένα τοπικά πιάτα της περιοχής Αετού, θα συμπληρώσουν την «συλλογή των αισθήσεων» του επισκέπτη.. Στο ίδιο χώρο βρίσκεται το Παντοπωλείο ,όπου τα αγνά Προϊόντα Φλωριναίας Γης θα γυρεύουν θέση στις γωνιές του χώρου αποσκευών του

O αμπελώνας 25 στρεμμάτων της εταιρίας ,ετοιμάζει την πρώτη ύλη στα 3 χμ . από τις επαύλεις και περιμένει να υποδεχθεί τους επισκέπτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις όποιες φάσεις της καλλιέργειάς του.Αποτέλεσμα της οποίας είναι το κρασί «Έπαυλις»,το οποίο ήδη διατίθεται στην αγορά. Η συλλογή του αποτελείται από τα κόκκινα με βάση την ποικιλία SYRAH : «Έπαυλις Ξινόμαυρο-Syrah 2007» «Έπαυλις Ερυθρός 2008» (Nuevo) ,το «Έπαυλις 2006 Παλαιωμένο σε βαρέλια», το «Ροζέ Έπαυλις 2008» και το «Λευκό Έπαυλις» .Στον φετινό διεθνή διαγωνισμό της DETROP Θεσσαλονίκης ,απέσπασε βαθμολογία ασημένιου μεταλλίου.

Εάν η τύχη τον έφερε μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Ιανουαρίου ,όπου τα καζάνια τσίπουρου του Ν.Φλώρινας «βράζουν»,στα 15 βήματα το επισκέψιμο « καζάνι του Βασίλη» ή στα καζάνια του Μηλιόπουλου ή του Παπα-Αντώνη , θα φροντίσει να βρέξει τους γευστικούς κάλυκες με τσίπουρο και να χαϊδέψει τα αυτιά με χάλκινες μπάντες της περιοχής .

«Γιατί στον Αετό;» είναι η εύλογη ερώτηση που εν πρώτοις ακούγεται ,όταν κάποιος δει τον οικισμό στους πρόποδες του βουνού προς Νυμφαίο. Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι λειτουργεί εντός ζωντανού οικισμού ,όπου θα συναντήσεις έθιμα , γάμους , βαφτίσεις που γίνονται από κατοίκους του χωριού και ίσως αν είσαι τυχερός γευτείς την λαχανόπιτα ή τραχανόπιτα της Κυρα –Χριστίνας .Επίσης ,το ότι με αφετηρία τον Αετό, κερδισμένος από τ’ ανεβοκατεβάσματα, μπορεί κανείς να βρεθεί σε ακτίνα 60 χμ. ή αλλιώς 45 με 90λεπτών σε 4 χιονοδρομικά (Βίγλας Πισοδερίου,Βόρρας-Καιμακτσαλάν,3-5 Πηγάδια, Βασιλίτσα Γρεβενών) και ομορφιές σαν το πολυβραβευμένο Νυμφαίο, τις Πρέσπες ,την Φλώρινα, την Βεγορίτιδα ,την Καστοριά ,τον Αλιάκμονα ,την Έδεσσα ,την Κοζάνη και αλλού.

Για τους λιγότερο κινητικούς ,στον οικισμό βρίσκονται το Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου ,το Καταφύγιο του Λύκου και η αναπαραγωγή του Ελληνικού Ποιμενικού, το Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο, ενώ στα 3 κμ βρίσκεται το σύμπλεγμα των λιμνών Ζάζαρη –Χειμαδίτιδα παράδεισος για σπάνια πουλιά και νόστιμα ψάρια .Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Συλλογή Ξύστρων της Δήμητρας Κουτσουρίδου, γραμμένη στα Ρεκόρ Γκίνες, η οποία βρίσκεται στα Βαλτόνερα ,5 χμ από τον Αετό. Η εταιρεία Άρτεμης Ο.Ε. με σημεία δράσης την γραμμή Σκλήθρο-Ζάζαρη, κάνει περιηγήσεις με κανό ,ιππασία ,ποδήλατα και τζιπ ενώ 5 χμ πιο εκεί, η Αερολέσχη Εορδαίας διδάσκει τα μυστικά του αιωροπτερισμού..

Οι πρόσφατα εγκαινιασμένες Αθλητικές εγκαταστάσεις ,με το κλειστό γυμναστήριο με ξύλινη οροφή ,το φωτισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου με χόρτο, το 5χ5 και το γήπεδο τένις , είναι άλλος ένας πόλος έλξης για τους συλλόγους που συνδυάζουν Αθλητική προετοιμασία και ευχάριστη διαμονή .Σ έναν τόπο σαν τον Αετό ,όπου το βραδάκι του καλοκαιριού χρειάζεσαι ζακέτα για να καθίσεις έξω, το club «NO NAME» ,δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα μαγαζιά των μεγαλουπόλεων και κρατάει τους σφυγμούς σε ψηλά επίπεδα .Η καλοκαιρινή παραμονή στην περιοχή Αετού θυμίζει έντονα άλλες εποχές, όπου η αναψυχή ήταν συνυφασμένη με το οξυγόνο, την δροσιά και την υγιεινή διατροφή ,μακριά από την κάψα της παραλίας.

Τα Ιαματικά λουτρά του Δήμου Αετού ,μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Λουτρών της χώρας, δεσπόζουν πάνω απ’ την λίμνη Ζάζαρη και η προγραμματισμένη ανακαίνιση ,θα αναδείξει αυτόν τον σπουδαίο πόρο , καθώς και τις χάρες του πανέμορφου παραλίμνιου οικισμού Λιμνοχώρι.Η λειτουργία τους περιορίζεται από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο ,διαθέτουν αποδυτήρια και δύο ανοιχτές χαβούζες και αποζημιώνουν με την καταπληκτική θέα πάνω απ την Λίμνη Ζάζαρη.Τα γριβάδια της λίμνης, που φτάνουν πολλές φορές έως και 10 κιλά, είναι πεντανόστιμα είτε στην γάστρα με κρεμμύδι και ντομάτα είτε παστά σαν τσιπουρομεζές.

.

Όλα βρίσκονται κάτω από την σκέπη της Μονής των Ταξιαρχών, που φωτίζουν κάθε προσπάθεια των κατοίκων για μια καλύτερη θέση στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται .Η ανασύσταση του μοναστηριού που έχει ξεκινήσει από την Μονή Αγ.Αναργύρων Καστοριάς,της οποίας είναι Μετόχι, προσδίδει ευλογία στην περιοχή.

Τοπικές γιορτές

Η μέρα της «Λευτεριάς των Κολλήγων» ,γιορτάζεται μεταξύ 10 Ιουνίου και τέλη Ιουλίου, για να θυμίζει τις στιγμές του 1909 ,που οι Αετοζίτες αγόρασαν με χιλιάδες χρυσές λύρες απ’ τους απόγονους του Ασάν Μπέη τις εκτάσεις του και κέρδισαν το δικαίωμα να είναι αφέντες στην γη ,που έως τότε καλλιεργούσαν σαν κολλήγοι.

Ο «Πιπερολογίες» είναι το όνομα που βάφτισαν οι γυναίκες του χωριού , τις γιορτές που γίνονται κάθε τέλος Αυγούστου ,όπου δεκάδες πολύχρωμες συνταγές με πιπεριά κάνουν παρέλαση στα μάτια και τις γνάθους των παρευρισκόμενων .Είναι καλή ευκαιρία να θυμούνται οι επισκέπτες ότι οι Κήποι του Αετού ,μαζί με του Περάσματος Φλώρινας ,έδωσαν το όνομα στην «πιπεριά Φλωρίνης» και σερβίρεται ονομαστά σε εστιατόρια ακόμη και πέραν του Ατλαντικού.

Οι «φωτιές Αετού» ,στης 23 Δεκέμβρη ,έχουν κάτι το ιδιαίτερο και οι νέοι του χωριού προετοιμάζονται 2 μήνες πριν ,για να ορθώσουν δέντρα ολόκληρα και να ζεστάνουν τον Νεογέννητο Χριστό.

Το όραμα μιας παρέας παίρνει σάρκα και οστά ,και σιγά -σιγά ζωντανεύει ένας τόπος, όπου «πας για πρώτη φορά και νιώθεις πως επιστρέφεις».

Πληροφορίες : 23860-41160 ,.fax 23860-41160 mob.6974070232 Άνθιμος Σ..Τόρτοκας..e-mail : info@aetozi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου